KOFFIEDIK KIJKEN

Mushroom farm is een combinatie van installaties en experimenten in het hoofdkantoor van Olson Kundig Architects aan Occidental Ave in Seattle. Het doel van CityLab7, de makers van dit project die streven naar wereldwijde bewustwording van het effect van klimaatverandering, is het publiek duidelijk maken hoe een individuele actie, zoals het kopen van een kopje koffie, effect heeft op de hele wereld. In dit geval laten de ontwerpers zien hoe gemalen koffie hergebruikt kan worden om oesterzwammen te kweken, in plaats van dat het bij het afval terecht komt. Koffiedik is namelijk een uitstekende voedende compost voor (eetbare) planten, maar bij de meeste koffiehuizen wordt het gewoon weggegooit.

Attractive?
Mushroom farm is een opvallend concept. Het is niet alleen een koffiehuis of een educatieve tentoonstelling: het is een ontmoetingsplaats voor de samenleving. Er wordt weliswaar op een leerzame manier zichtbaar gemaakt hoe champignons groeien door het gebruik van koffie-restanten door middel van een soort kas binnenshuis, maar er is ook plaats voor samen eten en ontmoeten.

Inspiring?
Het concept is inspirerend omdat een lunchroom meer wordt dan een plaats waar men eten kan nuttigen en samen kan komen. Er komt een extra laag bovenop, het educatieve gedeelte, waarin bewustwording centraal staat. Als Mushroom farm zijn bezoekers kan confronteren met het feit dat we ons residu van koffie, wat we zonder na te denken in de container gooien, kunnen gebruiken om paddenstoelen te laten groeien, zet dit het publiek hopelijk aan het denken. Dit kan een gedragsverandering ten opzichte van het milieu voortbrengen.

Future growth potential?
Concepten als deze hebben volgens mij zeker toekomstpotentieel. Deze combinatie van esthetiek, educatie en ontspanning biedt een uitkomst in deze Experience Economy waarin we leven. Niet zomaar een cafeetje, maar een plaats waar leren, recreëren, bekijken, ontmoeten en bezinnen centraal staat.

Bron: Frame
Foto’s: Kevin Scott

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: